Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb wieloziarnisty z cebulą

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 1/2 szklanka
mąka pełnoziarnista 1/2 szklanka
mąka pszenna 2 szklanki
siemię lniane 1/2 szklanka
płatki owsiane 1/2 szklanka
otręby owsiane 1/2 szklanka
słonecznik łuskany 1/2 szklanka
Sezam biały 1/2 szklanka
sól
miód 2 łyżki
cebula 3 średnie
zakwas na żur 3 łyżki
olej
kasza jaglana 5 czubatych łyżek
woda 3 szklanka
drożdże suche 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb wieloziarnisty z cebulą

Kroki postępowania

1
Do dużej miski lub garnka wsypujemy siemię lniane, płatki i otręby owsiane, słonecznik, sezam, sól i wszystkie rodzaje mąki.
Krok 1 - Chleb wieloziarnisty z cebulą foto
2
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodajemy do pozostałych składników wraz z drożdżami, zakwasem na żur i miodem rozpuszczonym w wodzie, dokładnie mieszamy (kilka łyżek możemy sobie odłożyć do słoiczka na zakwas do kolejnego pieczenia).
Krok 2 - Chleb wieloziarnisty z cebulą foto
3
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Studzimy, dodajemy do pozostałych składników.
Krok 3 - Chleb wieloziarnisty z cebulą foto
4
Dokładnie mieszamy. Wlewamy do 2 małych keksówek nasmarowanych olejem. Pieczemy około 90 minut w temperaturze 180-190 stopni.
Krok 4 - Chleb wieloziarnisty z cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janek 21.07.2012 12:14
musi być przepyszny:)
pacpaw 20.04.2012 23:44
świetny chlebek
Sroczka 08.04.2012 15:53
Ja również z chęcią bym zjadła taki pyszny chlebek.
Beatris 08.04.2012 15:42
Chlebek "na bogato". Miałabym ogromną ochotę na kromeczkę.
sylwia / sytofala 07.04.2012 22:33
uwielbiam domowy chlebek
zdzichu 07.04.2012 21:01
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak