Sposób przygotowania

Przygotowanie marynaty:

Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, dodajemy 2 łyżki soli, wino, 1 marchewkę pokrojoną w talarki, 2 cebule pokrojone w talarki, roztarte w moździerzu ziarna jałowca, ziela angielskiego, liście laurowe, kolendrę, ziarna pieprzu. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy 10 minut. Marynatę dobrze wystudzamy, zalewamy nią mięso zająca i odstawiamy na 48 godz. w chłodne miejsce.

Przygotowanie pasztetu:

Odlewamy marynatę, mięso dokładnie płuczemy, zalewamy czystą wodą. Dodajemy boczek, resztę warzyw i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Gotowe mięso, ugotowaną marchew, namoczone w wodzie kajzerki mielimy dwa razy. Dodajemy żółtka, roztarty czosnek i doprawiamy do smaku. Całość mieszamy, na koniec dodajemy ubitą pianę z białek.
Przygotowaną masę wykładamy do foremek ( z tej ilości wyszły mi 2 foremki 25 cm każda) do 2/3 wysokości.
Pieczemy 1h 15 min w piekarniku nagrzanym do 190C, aż skórka będzie rumiana, a pasztet pięknie wyrośnie.

Przygotowanie jest czasochłonne, ale na prawdę warto!
Wyśmienicie smakuje z konfiturą z borówek lub żurawiny.

Polecam!

Komentarze

  • 2
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    no.. z borówką jest wspaniały
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    wyśmienity
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    trzeba wypróbować na króliku. Widzę, że jedynym "uszlachetniaczem" jest boczek. Ja jeszcze czasami dodaję podroby królicze.
  • 1
    dsc05018
    Opublikowano

    Pietruszka

    Rewelacyjnie wygląda i pewnie też tak smakuje
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Ilona15

    coś wspaniałego, chętnie wypróbuję

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !