Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z zająca

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zając 1 kg
boczek 1 kg
marchewka 3 szt
czosnek 4 ząbki
kajzerka 2 szt
jaja 4 szt
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
cebula 2 szt
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 6 ziaren
sól, pieprz do smaku
pietruszka 1 szt
seler kawałek
por kawałek
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z zająca

Przygotowanie marynaty:

Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, dodajemy 2 łyżki soli, wino, 1 marchewkę pokrojoną w talarki, 2 cebule pokrojone w talarki, roztarte w moździerzu ziarna jałowca, ziela angielskiego, liście laurowe, kolendrę, ziarna pieprzu. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy 10 minut. Marynatę dobrze wystudzamy, zalewamy nią mięso zająca i odstawiamy na 48 godz. w chłodne miejsce.

Przygotowanie pasztetu:

Odlewamy marynatę, mięso dokładnie płuczemy, zalewamy czystą wodą. Dodajemy boczek, resztę warzyw i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Gotowe mięso, ugotowaną marchew, namoczone w wodzie kajzerki mielimy dwa razy. Dodajemy żółtka, roztarty czosnek i doprawiamy do smaku. Całość mieszamy, na koniec dodajemy ubitą pianę z białek.
Przygotowaną masę wykładamy do foremek ( z tej ilości wyszły mi 2 foremki 25 cm każda) do 2/3 wysokości.
Pieczemy 1h 15 min w piekarniku nagrzanym do 190C, aż skórka będzie rumiana, a pasztet pięknie wyrośnie.

Przygotowanie jest czasochłonne, ale na prawdę warto!
Wyśmienicie smakuje z konfiturą z borówek lub żurawiny.

Polecam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ilona15 08.07.2012 21:24
coś wspaniałego, chętnie wypróbuję
Pietruszka 03.06.2012 10:24
Rewelacyjnie wygląda i pewnie też tak smakuje
pacpaw 20.05.2012 19:16
trzeba wypróbować na króliku. Widzę, że jedynym "uszlachetniaczem" jest boczek. Ja jeszcze czasami dodaję podroby królicze.
Ada-Gaba 10.05.2012 08:35
wyśmienity
caralajna 07.04.2012 19:16
no.. z borówką jest wspaniały

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak