Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rolada śmietanowa z garaletką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 3 sztuki
mąka pszenna 5 dag
mąka ziemniaczana 4 dag
cukier waniliowy 1 sztuka
cukier 8 dag
galaretka 1 sztuka
śmietana 30% 400 ml
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: rolada śmietanowa z garaletką

Pierwsze 5 składników w przepisie jest na biszkopt, 4 skaldniki od dołu służa do zrobienia masy.

Rozbijamy jajka tak by oddzielić żóltka od białek. Białke służa nam do ubicia sztywnej piany,następnie dodaemy do niej żółtka, cukier zwykly i waniliowy. Następnie mąki. Taką mase musimy wylać na papier pieczeniowy . biszkopt pieczemy 10 minut, w rozgrzanym piekraniku o temp 180 stopni.

Upieczony biszkopt wykladamy np. na sciereczkę, ręczniczek itp. Nastepnie czekamy ,ąz biszkopt nam ostygnie. GDy juz taka sytuacja zaistnieje mozemy przygotowywać mase . Galaretkę , która sobie wczesniej przygotowaliśmy, juz wystudzoną, kroimy wkostkę. Wrzącą wodą, a doklniej cztery jej łyzeczki służą nam do rozpuszczenia w nich żelatyny. Oczekujemy aż wystygnie. Następnie śmietanę 30 procentową ubijamy na stzywno wraz z cukrem. Dodajemy do nich żelatynę i za pomocą miksera miksujemy chwilkę i dodajemy do niej pokrojona w kostkę galaretkę (smak zależy od nas).mase mieszamy ze sobą by galaretka się wymieszala z masą. Ja troszkę masy odkladam, by potem zwiniete rolade wysmarowac brzegi.Następnie ukladamy na biszkopcie. Zwijamy w rolade, dwa konce roaldy smarujemy masą, wygladzamy nozem, polewamy poleą czekoaldową robiac jakiś szlaczek i wstawiamy do lodówki na okres minimum 2 h.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 08.04.2012 19:38
smaczne
monika1968 07.04.2012 18:43
Wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak