Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spirale ptysiowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
olej 120 ml
sól 1/2 łyżeczki
smalec 1 kg
cukier drobny 1/2 szklanki
cukier wanilinowy 5 torebek

Przepis i sposób przygotowania na: Spirale ptysiowe

Przesiej mąkę do miski. W garnku zagotuj 600 ml wody z olejem i solą. Wlej do miski z mąką i wymieszaj. Ciasto przełóż do szprycy z końcówką do wyciskania ciastek. We frytkownicy rozgrzej smalec. Od razu do gorącego tłuszczu wyciskaj porcje ciasta i formuj spiralki. Smaż na złoty kolor. Gdy będą gotowe osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Opanieruj je w cukrze z cukrem waniliowym.
Składniki są na 12 porcji.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika1968 07.04.2012 18:45
Na pewno spróbuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak