Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, włożyc tłuszcz. Posiekać szerokim nożem i wymieszac z przesianym cukrem i proszkiem. Zrobić dołek i wbić jaja, surowe żółtka, dodać śmietanę, a następnie zagnieść ciasto rozcierając dłońmi starannie wszystkie składnikki w celu uzyskania jednolitej masy. Podzielić ciasto na 3 częsci,w tym jedna łaczymy z druga. trzecia zostaje osobno . Trzecią część włożyć do lodówki.Jedną część wywałkować w formie prostokąta o grubości 1 cm i ułożyć na posmarowanej masłem blasze, brzegi wyrównać palcami, nakłuć wstawić do gorącego piekarnika. Podpiec, wyjąć schłodzić ,wyłożyć 2 masy makową wymieszana ze startymi jabłkami na tarce. Resztę ciasta zetrzeć na dużych oczkach na tarce na masę makową. Tak miejscowo. Wstawić ponownie do rozgrzanego piekarnika, upiec na złoty kolor, Ogien z góry i z boku powinien być większy niz z dołu.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    uwielbiam to ciasto, jest bardzo wilgotne :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    mic

    uwielbiam to ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !