Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z kiełbaską ( białą) i ziemniakami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żurek 400 ml
ziemniaki ugotowane 7 sztuk
cebula biała 1 sztuka
kiełbasa biała 4 sztuki
Majeranek suszony Prymat do smaku
ziele angielskie 2 sztuki
śmietana 30% 15 ml
przyprawa uniwersalna do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z kiełbaską ( białą) i ziemniakami

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osobnym garnku aż będą miękkie z dodatkiem łyżeczki soli.

W średniej wielkości garnku nalewamy wody ok 3/4 garnka dodajemy kiełbaskę białą pokrojoną w plasterki (grubszek wielkości) dodajemy 1/2 kostki rosołowej ( jeżeli kostka małe to całą 1 sztukę). dodajemy przyprawy uniwersalnej pieprzu do smaku i gotujemy w trakcie dodajemy jeszcze ziele angielskie liść laurowy i pieprz ziołowy. Po ok 15 minut dodajemy podpieczoną na ogniu cebulę i dosypujemy majeranku do smaku. Po 20 minutach wlewamy żurek i próbujemy do smaku (ewentualnie dodajemy jeszcze przypraw). Na sam koniec dodajemy śmietanę i gotowe.

Ziemniaki po ugotowaniu odcedzamy i chlejemy. Układamy je na talerzu do zupy z boku i uklepujemy. Ziemniaki zalewamy żurkiem z białą kiełbaską i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta1986 03.05.2012 12:44
pycha
Natalia40 01.05.2012 09:49
uwielbiam
sisi1906 21.04.2012 17:50
super
Justyna87 07.04.2012 15:20
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak