Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczna kwaśnica gotowana raz w roku na Wielkanoc

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serwatka 5 litrów
mąka pszenna 3 łyżki
śmietana 30% 1 opakowanie
jajko 5 sztuk
Chleb wiejski 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna kwaśnica gotowana raz w roku na Wielkanoc

Kroki postępowania

1
Do dużego garnka z serwatką wrzucamy jeden cały duży bochenek chleba bądź krojony.Moczymy.Mieszamy.Taki wywar kisimy w cieple ( u nas trzymaliśmy garn na piecu) przez tydzień czasu.Po tygodniu chleb wywalamy, a gęsta skorupka która się utworzy na wierzchu musi zostać zebrana.
Krok 1 - Świąteczna kwaśnica gotowana raz w roku na Wielkanoc foto
2
serwatka po tygodniu kiszenia powinna tak wyglądać
Trzy łyżki mąki rozdrabniamy z mlekiem bądź wodą i wlewamy do wywaru.Ubite jajka dodajemy też i na sam koniec dodajemy śmietanę.Całość gotujemy 40 minut.Zupę podajemy z podrobionym chlebem,jajkami i kawałkami kiełbasy.Jest naprawdę bardzo kwaśna, ale bliska mojemu sercu ten raz w roku.
Krok 2 - Świąteczna kwaśnica gotowana raz w roku na Wielkanoc foto
3
Gotowa pyszna zupa kwaśnicowa
Krok 3 - Świąteczna kwaśnica gotowana raz w roku na Wielkanoc foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 23.01.2014 11:26
trochę nowatorska ta kwaśnica

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak