Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet w plastrach cukinii faszerowany jajkiem.

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 1 szt
suszone pomidory z czosnkiem 1 łyżka
pasztet 1/2 szt
jajko ugotowane na twardo 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet w plastrach cukinii faszerowany jajkiem.

Kroki postępowania

1
Składniki na bazę do pasztetu

* 1 kg surowego boczku,
* 1 kg łopatki,
* 3 szt. marchewki,
* 30 dag wątróbki drobiowej,
* 2 szt. cebula,
* 1 szt. seler mały,
* 5 szt. ziele angielskie,
* 3 szt. liście laurowe,
* 1 łyżeczka soli,
* 1 szt. sucha bułka
* 1 op. przyprawy pasztetu
* 2 jajka
* 3 łyżki bułki tartej
* pieprz kolorowy do smaku
* sól morska
* 2 łyżki oleju do smażenia wątróbki

Do garnka wkładamy wszystkie gatunki mięs, zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli, ziele, liść laurowy, gotujemy pół godziny, po tym czasie dodajemy warzywa, gotujemy kolejne pół godziny. w między czasie smażymy na oleju oczyszczoną z błon wątróbkę z cebulami. Wyciągamy mięso i marchewki, studzimy. W płynie rosole moczymy bułkę, odciskamy. Wszystkie gatunki mięsa, wątróbkę z cebulą, marchewki mielimy, dodajemy odciśniętą bułkę, bułkę tartą, jajka, doprawiamy wg smaku pieprzem kolorowym i przyprawą do pasztetu. Masę dokładnie wyrabiamy ręką. Masa powinna mieć jednolitą strukturę o pikantnym smaku. To jest podstawowa baza do robienia moich pasztetów.
Krok 1 - Pasztet w plastrach cukinii faszerowany jajkiem. foto
2
Cukinię za pomocą obieraka do warzyw kroimy w długie cienkie paski razem se skórką, które układamy, na rozłożonej folii spożywczej, tworząc prostokąt, każdy pasek cukinii musi zachodzić na siebie, tworząc wyraźnie zielone paski. Posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
Krok 2 - Pasztet w plastrach cukinii faszerowany jajkiem. foto
3
Przyrządzoną masę pasztetową wykładamy na prostokąt z cukinii, wzdłuż układamy obrane ze skorupek jajka na twardo, obkładamy resztą masy pasztetowej, zwijamy całość tak by końce cukinii zachodziły na siebie, dokładnie zwijamy folię wiążąc ją na końcach, masa powinna mieć kształt batonu. Ostrożnie przekładamy do sita parowara, przykrywamy pokrywką. Gotujemy na parze ok. 20 minut.
Krok 3 - Pasztet w plastrach cukinii faszerowany jajkiem. foto
4
Gdy pasztet przestygnie wyjmujemy go z pojemnika w którym się gotował i wstawiamy do lodówki do zupełnego wystygnięcia.
Gdy pasztet jest gotowy, wyjmujemy go z folii i kroimy w plastry, podajemy na zimno.
Krok 4 - Pasztet w plastrach cukinii faszerowany jajkiem. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 23.04.2012 07:43
ja w sumie przy pasztetach zawsze improwizuję i każdy wychodzi inny :o) Staram się tylko dobierać odpowiednie proporcje bardzie tłustszego mięsiwa, aby pasztet nie wyszedł suchy. Też muszę pomyśleć nad takimi warzywnym wstawkami do pasztetów. Świetnie urozmaica i wygląd i pewnie smak
Jolanta_P-S 22.04.2012 18:06
nie zawsze, ale tym razem robiłam 2 pasztety z masy która jest przy 1 zdjęciu, jeden gotowałam drugi piekłam w piekarniku
pacpaw 21.04.2012 16:24
zawsze korzystasz z tej samej masy pasztetowej (w sensie takie same proporcje dajesz) czy bywa różnie?
Monika78 07.04.2012 21:51
wow! bardzo mi sie podoba ten pasztet! chetnie zjadlabym kawalek
Piotr24 07.04.2012 17:19
wygląda fantastycznie :)
Paweł10 07.04.2012 15:37
ekstra :-) efekt końcowy wspaniały :)
Anna146 07.04.2012 14:39
wygląda rewelacyjnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak