Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g
cukier 250 g
cukier wanilinowy 1
jaja 3
sól do smaku
mąka 500 g
budyń waniliowy 1
proszek do pieczenia 1 paczka
cytryny 2
cukier puder 200 g
sok z cytryny do lukru 3 łyżki
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa

Tłuszcz , cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć mikserem lub w makutrze na gładki krem kolejno wbijać do masy jaja. W misce wymieszać mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, na przemian z sokiem i skórką z cytryn dodawać je do masy.
Formę do babki o pojemności 2 l. wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Wypełnić formę ciastem, na wierzchu wygładzić masę łyżką. Piec w temp.175 stopni (termoobieg 150 stopni) przez godzinę. Aby babka zbytnio się nie wysuszyła, po 45 min pieczenia można przykryć ją papierem do pieczenia. Ostudzić ciasto w piekarniku.
Wymieszać cukier puder oraz 3 łyżki soku z cytryny. Lukrem dokładnie posmarować babkę i pozostawić do zastygnięcia.
SMACZNEGO!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia87 29.02.2016 12:32
a jakie wymiary w cm ma ta keksówka ? :)
Dorian 04.12.2012 21:02
pycha
owca441 23.11.2012 21:38
piękna
owca441 23.11.2012 21:38
piękna
teresa18 03.10.2012 23:15
apetyczna
Mati3 02.07.2012 18:19
fajne
Aneta41 02.06.2012 11:56
pycha
ajres 27.05.2012 23:39
dorba
ajres 27.05.2012 23:39
dorba
Magda60 27.05.2012 23:17
swietna
alaaa 10.05.2012 10:18
do kawy idealna a ten lukier -pycha
Sylwia29 08.05.2012 16:52
Super!
jasiek 24.04.2012 21:50
fajna babka
monika1968 21.04.2012 17:21
Interesująca
smile 21.04.2012 13:32
bardzo fajna i na pewno smaczna =)
Andysz 16.04.2012 20:44
o łał imponująco wygląda!;D
Wojt@s
Wojt@s 08.04.2012 12:38
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak