Sposób przygotowania

Umyć kurczaka, wycisnąć z wody i osolić. Można lekko pokropić mięso sokiem z cytryny, na poł godziny przed duszeniem(aby zmienić zapach kurczaka). Następnie oprószyć kurczaka częścią mąki i włożyć na rozgrzany tłuszcz. Obsmażyć, dodać połowę masła, polać niewielką ilością wody, dusić pod przykryciem do miękkości- około 35 minut. Wygotowującą się wodę uzupełniamy w miarę potrzeby wrzącą wodą. Gdy mięso jest miękkie pozostałe masło i mąkę rozetrzeć, rozprowadzić gorącym sosem z mięsa, wlać do rondla, zagotować. Osolić sos do smaku i dodać posiekaną zieloną pietruszkę. Na talerzu podajemy np z ziemniakami, część sosu lejemy na mięso, reszta na ziemniaki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !