Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kruche ciasto z brzoskfiniami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
śmietana 18 proc 1 opakowanie
sól szczypta
margaryna 1/2 kostki
mąka 4 szklanki
brzoskwinie w puszce 1 puszka
mleko 2% 1/2 litra
budyń śmietankowy 2 opakowania
jajko 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: kruche ciasto z brzoskfiniami

Kroki postępowania

1
Do naczynia wkładamy jedną drugą kostki margaryny - kroimy ją by łatwo dała się rozprowadzić; 4 szklanki mąki, 1 jajko, dwa żółtka, szklankę cukru, szczyptę soli, śmietaną ile ciasto wchłonie. Zagniatamy ciasto dzielimy na dwie połowy, wałkujemy.
Krok 1 - kruche ciasto z brzoskfiniami foto
2
Jedną część ciasta wykładamy do uprzednio wysmarowanej blachy. Na ciasto kładziemy odsączoną i pokrojoną w kostki brzoskwinię. Na wierzch wylewamy dwa budynie śmietankowe ugotowane 1/2 litra mleka. Do rozpuszczanych budyni należy dodać łyżeczkę mąki i dobrze rozmieszać. Zagotować i od razu gdy budyń zacznie się gotować wlać do formy z ciastem. Na wierzch formy należy położyć drugą rozwałkowaną część ciasta.
Krok 2 - kruche ciasto z brzoskfiniami foto
3
Ciasto piec w temperaturze 160 stopni około godziny. Ciasta nie należy kroić dopóki nie wystygnie.
Krok 3 - kruche ciasto z brzoskfiniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 16.01.2013 18:28
"brzoskfinie" mnie rozłożyły na łopatki....
Paweł10 07.04.2012 15:39
proste i smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak