Sposób przygotowania

Z 12 białek ubić sztywną pianę, dodać żółtka i 2 szklanki cukru- wymieszać
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i wszystko dokładnie wymieszać. Podzielić na 2 równe części i upiec 2 biszkopty. Wylać do formy i piec ok 30-40 min.
Po ostygnięciu podzielić biszkopty na 2 placki (otrzymamy 4 placki)
Masa czekoladowa:
4 Jajka należy ubić z 1 szklanką cukru kryształu i cukrem waniliowym na parze do białości,następnie odstawić od ostudzenia. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i również odstawiamy do ostudzenia. Masło dokładnie miksujemy, dodajemy czekoladę i na koniec ubite jajka. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Na samym końcu cienkim strumieniem dodajemy spirytus.

Masa ajerkoniakowa:
Rozpuszczamy żelatynę, pozostawiamy do ostygnięcia. Serek, jogurt łączymy na gładką masę, dodajemy ajerkoniak. Dodajemy cukier puder (w zasadzie taką ilość jaka nam odpowiada). Na koniec do masy serowej dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy.

Na pierwszy biszkopt wykładamy połowę masy czekoladowej, kładziemy kolejny biszkopt, 2/3 masy ajerkoniakowej, biszkopt, powidła śliwkowe, biszkopt, połowa masy czekoladowej, 1/3 masy ajerkoniakowej do dekoracji.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    smaczne ciasto
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kekerboom

    pysznee ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    EWI

    mmmmmmmmm.....
  • 2
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolanta19

    pyszności
  • 1
    original
    Opublikowano

    tomek18

    super ciasto
  • 0
    original
    Opublikowano

    kate.500

    apetyczny
  • 0
    dsc_0327
    Opublikowano

    mariel78

    wygląda nieprzyzwoicie apetycznie mniam...
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    apetycznie to ciasto wygląda:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !