Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa szynka

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Liść laurowy suszony Prymat 8 szt
ziele angielskie 8 szt
pieprz 12 szt
szynka mięso 10 kg
sól 80 dag
woda 10 litrów

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa szynka

Robimy marynatę zalewę do szynki w której mięso będzie się moczyć w kamionce ok 4 dni ,
10 litrów wody zagotowujemy z przyprawami i solą i . Gotujemy ok 10 min . Studzimy zalewę .Gdy zalewa ostygnie wkładamy do niej mięso. Uzyjemy połowę zalewy ,drugie pół odstawiamy w zimne miejsce Powinno się moczyć mięsko robić w kamionkach .Nakrywamy naczynie z szynką .Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni .Po2 dniach zmieniamy zalewę . Zalewa z 1o litrów starcza na wymianę zalewy .Pozostawiamy na kolejne 2 dni . Po 4 dniach moczenia wyciągamy mięso wieszamy na haku żeby obciekło . Następnie wiążemy je sznurkiem nadawając kształt szynki .Następnie takie szyneczki wędzimy . Po wędzeniu gotujemy je na małym ogniu w osolonej wodzie .Na 1kg szynki 1 godzina gotowania .Po ugotowaniu zostawiamy ją w garnku żeby ostygła .Zimną wyciągamy ,wieszamy żeby obciekła i osuszyła się

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 07.10.2012 19:28
Pysznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak