Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka makaronowa z szynką i papryką

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron penne 1 opakowanie
papryka konserwowa 1 mały słoik
szynka 200 g
cebula 1
smietana 18% 600 ml
jajko 3
ser żółty 100 g
sól
pieprz
masło do wysmarowania
olej do smażenia
czosnek 2 ząbki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z szynką i papryką

Makaron gotujemy al dente
szynkę i paprykę kroimy w paski,
cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju aż się zarumieni.
Śmietanę rozbijamy z jajkami i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem (można dodać dowolne przyprawy i zioła)

Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wykładamy makaron, następnie szynkę, cebulę i paprykę. Zalewamy przygotowanym sosem, posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia40 12.05.2012 18:00
extra
Izabela28 09.05.2012 07:48
smaczna ta zapiekanka; idealna na obiad lub kolację:)
kate.500 26.04.2012 07:32
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak