Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w herbacie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ćwiartki kurczaka 4 szt
herbata czarna 4 torebki
miód 1 łyżka
wrzątek 2 szklanki
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyżeczka
chili 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w herbacie

Herbatę (ja nie miałam sypanej dlatego użyłam ekspresowej, choć pewnie lepsza byłaby prawdziwa czarna) zalewamy wrzątkiem. Dodajemy przyprawy i mieszamy żeby lekko przestygło.

Kurczaka zalewamy herbatą z przyprawami i odstawiamy do lodówki na noc. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wlewamy połowę marynaty.
Pieczemy 1,5h najpierw w temp 200 st, po pół godzinie zmniejszamy na 160st (bez termoobiegu). Ja na ostatnie 15 min ustawiłam tylko dolną grzałkę, bo mój piekarnik dość mocno przypiekł skórkę.

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 06.04.2012 22:43
nie jadam mięs na słodko, ale na to pewnie bym się skusiła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak