Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale z makiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1500 gram
masło 175 gram
żółtko jajek 3
jajko 1
drożdże 2
sól do smsku
mleko 250 ml
cukier puder 70 gram
masa
mak 500 gram
cukier 550 gram
margaryna 50 gram
cukier wanilinowy do smaku
aromat migdałowy do smaku
rodzynki do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale z makiem

Z drożdży, łyżki cukru, dwóch łyżek maki i pół szklanki ciepłego mleka zrobić rozczyn. Wyrośnięty połączyć z pozostałymi składnikami i odstawić do wyrośnięcia. Mak sparzyć, zmielić dwa razy. Masło rozpuścić i przesmażyć na nim mak, dodać pozostałe składniki i sparzone wrzątkiem rodzynki. Ciasto rozwałkować, na grubość 0,5 cm, wykrawać trójkąty (10×20 cm), smarować ciepłym makiem (lepiej wyrasta), ciasno zwinąć. Odstawić do wyrośnięcia, nagrzać piekarnik do 160 st. C i piec 35 minut ( przy termoobiegu temperaturę ustawić na 140 st. C)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 10.12.2012 18:32
wspaniałe
malcik111 20.04.2012 09:14
wyglądają świetnie
Emilia22 06.04.2012 18:15
bajecznie wyglądaja
Monika78 06.04.2012 14:24
wow! idealne
Cukiereczek13 06.04.2012 11:44
pysznie wyglądają :)
Cukiereczek13 06.04.2012 11:44
pysznie wyglądają :)
Katarzyna87 06.04.2012 10:27
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak