Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BABKA CYTRYNOWA

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier 1,5 szkl
margaryna 1 kostka
mąka 3 szkl
cukier waniliowy 1 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cytryna 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: BABKA CYTRYNOWA

Kroki postępowania

1
Jajka utrzeć na puszysta masę dodając małymi porcjami cukier i cukier waniliowy.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać po trosze do masy jajecznej na przemian z mlekiem i stopioną margaryną.Cytrynę dobrze wyszorować, zetrzeć skórkę a sok wycisnąć i dodać na koniec do ciasta .Foremkę wysmarować i wysypać bułką tartą.Przelać ciasto do formy na 3/4 wysokości.
Krok 1 - BABKA CYTRYNOWA foto
2
piec w nagrzanym piekarniku do 170 st ok 50 minut.Po upieczeniu uchylić lekko piekarnik i zostawić jeszcze ciasto na kilka minut.
Krok 2 - BABKA CYTRYNOWA foto
3
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier cytrynowy z 1,5 szkl cukru pudru i 2-3 łyżek soku z cytryny.Ja posypuję cukrem pudrem z powodu moich diabetyków.
Krok 3 - BABKA CYTRYNOWA foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 18.08.2013 10:59
pyszna baba
IZABELA29 22.06.2013 14:46
przepyszna
Rybciia 21.06.2013 14:30
smaczna :-)
Pani Domu 18.05.2013 14:03
pieknie wyglada
IZABELA29 09.04.2013 08:37
święta i już po świętach ale dobrze,że babki możemy piec cały rok
misia53 09.04.2013 01:21
jaki śliczny kolor ma ta babeczka
kuklik 01.11.2012 10:14
piękna
Wafelek2601 04.07.2012 08:23
Pyszna babka
ben-ka 07.06.2012 09:00
prześliczna.
cooleczka 06.04.2012 19:42
świetnie wygląda :)
Anna146 06.04.2012 13:00
super wyszła
Katarzyna87 06.04.2012 10:25
pyszności
Agnieszka_B 06.04.2012 09:41
Zapowiada się przepysznie :)
agnieszka137 05.04.2012 23:48
cudna babeczka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak