Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki Douphinki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
żółtko surowe 3 szt.
masło 3 dag
sól do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
woda 0,2 l
mąka pszenna 15 dag
margaryna 6 dag
jajko 2 szt.
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki Douphinki

Ziemniaki ugotować, gorące zmielić, utrzeć z masłem i żółtkami, doprawić do smaku. Przygotować ciasto parzone: (Zagotować wodę z margaryną i sola, do wrzącej wody wsypać mąkę, . Ogrzewać do uzyskania jednolitej, szklistej masy, bez zapachu surowej maki. Ostudzić do temp. 70 st. C, następnie dodawać po jednym jajku stale mieszając). Ciasto parzone połączyć z pure, schłodzić. Z masy formować kulki wielkości orzecha laskowego.Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia40 24.04.2012 15:44
uwielbiam
Angelika10 17.04.2012 21:56
fajne
tom 06.04.2012 07:34
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak