Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek śląski z białą kiełbasą i jajkiem na twardo

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Butelka żurku śląskiego 1
boczek wędzony 500 g
biała kiełbasa 6
cebula 1
marchw 1
seler 0,5
czosnek 3
Majeranek suszony Prymat 2 lyżki
śmietanka 12-procentowa 60 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek śląski z białą kiełbasą i jajkiem na twardo

Boczek, obrane warzywa, opaloną nad gazem cebulę, 2 cale ząbki czosnku, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe wkładamy do dużego garnka, zalewamy 2 L zimnej wody i gotujemy na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, wywar przecedzamy i wlewamy do niego zakwas. Dodajemy pokrojony na kawałki boczek oraz białą kiełbasę. Zupę zagotowujemy, przyprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem, a na koniec zabielamy śmietaną. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 06.01.2014 00:00
bardzo fajny przepis
staropolanka5 05.01.2014 23:56
bardzo pomysłowo
mirosława4 03.05.2012 14:19
smaczny
owocówka 05.04.2012 16:26
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak