Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MOJE ŚWIĄTECZNE SZYNECZKI

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka bez kości 4-5 szt
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 80 dkg
Liść laurowy suszony Prymat 6 szt
ziele angielskie 1 łyżka
pieprz ziarnisty 1 łyżka
czosnek 1 główka
kolendra 1 łyżka
cukier 2 łyżki
woda 4-5 litra
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: MOJE ŚWIĄTECZNE SZYNECZKI

Kroki postępowania

1
Najpierw gotujemy zalewę do peklowania mięsa.Do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy przyprawy.Wszystkie ziarniste przyprawy miażdżymy i zagotowujemy ,oprócz soli peklowej,którą mieszamy jak woda z ziołami wystygnie.
Krok 1 - MOJE ŚWIĄTECZNE SZYNECZKI foto
2
Mięso myjemy i oprawiamy ze zbędnego tłuszczu.Ja zawsze trochę zostawiam na wierzchu.Odlewamy część zalewy przecedzonej przez sito i za pomocą strzykawki nastrzykujemy mięso w kilku miejscach..Są specjalne igły do tego ,ale można zwykłą tylko bardzo grubą igłą od zastrzyków.potem układamy w kamionkowym garnku bardzo ciasno i zalewamy pozostałą zalewą.Przykrywamy talerzem i obciążamy.Co dwa dni trzeba mięso obrócić.peklować ok 10-14 dni w chłodnym miejscu.Po tym czasie mięso wyjąć i zamoczyć w czystej wodzie na 2-3 godziny.Odcisnąć w płócienny ręcznik z nadmiaru wody i zasznurować lub włożyć do siatki.Ja wolę sznurowane,gdyż siatka przykleja się do mięsa podczas wędzenia.Na tym etapie moja praca się kończy.Trzeba jeszcze je powiesić na dobę w chłodne ,przewiewne miejsce aby obeschły.
Krok 2 - MOJE ŚWIĄTECZNE SZYNECZKI foto
3
A oto końcowa praca mojego męża.Wędzenie to zabawa która trwa dosyć długo.Efekt i satysfakcja z własnego wyrobu przepyszna
Krok 3 - MOJE ŚWIĄTECZNE SZYNECZKI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 21.04.2014 22:12
wspaniałe szyneczki
Habibi 23.01.2014 10:42
Tradycja ponad wszystko :) Nic nie zastąpi prawdziwych dowmowych wędlin :)
Łukasz15 02.01.2014 18:58
Uwielbiam takie szyneczki
olkaaa 06.12.2013 10:09
bardzo lubię
Seba 18.07.2013 08:43
bardzo smaczne
teresa18 05.06.2013 20:16
same pysznosci
kuklik 05.06.2013 16:05
domowe najlepsze
Pani Domu 21.03.2013 18:43
piękne, apetyczne szyneczki
junox 27.02.2013 14:48
uwielbiam takie szyneczki swojskie:)
kate.500 07.01.2013 08:09
pyszne i apetyczne
Mysiunia 17.12.2012 15:26
takie szyneczki to istny rarytas :)
anemon 28.10.2012 16:21
Bardzo precyzyjnie opisałaś cały proces, a efekt końcowy bardzo apetyczny.
Krystyna32 05.10.2012 09:28
pycha
KasiaK90 09.09.2012 12:21
wow:)pyszna szyneczka
Dorian 19.05.2012 20:45
super
berys18 06.05.2012 09:46
smakowicie wygląda
IZABELA29 29.04.2012 09:10
pięknie sie prezentują i na 100 % były pyszne
barbara11561 27.04.2012 10:22
naprawdę były przesmaczne:)
Wafelek2601 27.04.2012 10:08
nie no, rewelacja, musiały smakować
misia53 19.04.2012 10:44
oj, szkoda ,że szybciej nie widzialam.....
ben-ka 19.04.2012 09:04
same pyszności !!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak