Sposób przygotowania

Do szklanego lub glinianego naczynia wsypać mąkę żytnią, płatki owsiane i zalać letnią wodą. Dokładnie wymieszać, dodać czosnek i kawałek skórki razowego chleba. Przykryć gazą ,lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-5 dni .W tym czasie zakwas powinien być gotowy. Wyjąć skórkę chleba, całość dokładnie wymieszać, zakręcić szczelnie pokrywką i jeśli nie używamy go w danym momencie wstawić do lodówki.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    EWI

    nigdy nie robiłam jeszcze zakwasu ale kiedyś zrobię :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    EWI

    tylko jeszcze nie wiem kiedy ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    cris04

    Jak widać robi siego bardzo łatwo
  • 1
    original
    Opublikowano

    Stenka

    z płatkami nie robiłam.
  • 0
    img_2616
    Opublikowano

    asiatok

    Widziałam już przepisy wlaśnie z dodatkiem platków- muszę spróbować :-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !