Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na żurek/ żytnio-owsiany/

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 1,5 szklanki
płatki owsiane 3 łyżki
czosnek 2-3 ząbki
woda letnia 2 szklanki
chleb razowy skórka

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na żurek/ żytnio-owsiany/

Do szklanego lub glinianego naczynia wsypać mąkę żytnią, płatki owsiane i zalać letnią wodą. Dokładnie wymieszać, dodać czosnek i kawałek skórki razowego chleba. Przykryć gazą ,lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-5 dni .W tym czasie zakwas powinien być gotowy. Wyjąć skórkę chleba, całość dokładnie wymieszać, zakręcić szczelnie pokrywką i jeśli nie używamy go w danym momencie wstawić do lodówki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 07.04.2016 10:52
Widziałam już przepisy wlaśnie z dodatkiem platków- muszę spróbować :-)
Stenka 28.02.2013 17:39
z płatkami nie robiłam.
cris04 05.04.2012 10:37
Jak widać robi siego bardzo łatwo
EWI 05.04.2012 08:35
tylko jeszcze nie wiem kiedy ;)
EWI 05.04.2012 08:35
nigdy nie robiłam jeszcze zakwasu ale kiedyś zrobię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak