Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny czekoladowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200 g
cukier 100 g
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
sól szczypta
jajko 2 sztuk
mleko 50 ml
jogurt naturalny 100 g
rozpuszone masło 2 łyżki
gorzka czekolada 80 g

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny czekoladowe

1. Piekarnik nagrzewamy do ok. 180 st. C. Do formy na muffinki wkładamy papilotki.
2. Wszystkie sypkie składniki ciasteczek mieszamy razem.
3. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka, mieszamy z mlekiem i masłem.
4. Czekoladę siekamy na drobne kawałki.
5. Sypkie składniki łączymy z płynnymi i mieszamy łyżka na jednolitą masę.
6. Dodajemy czekoladę i krótko mieszamy łyżką.
7. Nakładamy ciasto do foremek, do ok. 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.
8. Wyjmujemy z piekarnika i delikatnie wystawiamy z foremek do ostygnięcia.

Po ostygnięciu przyszedł czas na lukier, który wykonałam z jednego białka i 1 szklanki cukru pudru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela/bella81 25.04.2012 10:09
bardzo apetyczne
Justyna Jussstiii 08.04.2012 14:39
super
joanna43 05.04.2012 20:12
Fajnie że Wam się podobają :)
przemek20008 05.04.2012 16:22
ooo mufinki ostatnio robilem podobne ale sprobuje inne
EWI 05.04.2012 08:36
wyglądają cudnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak