Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka kokosowa - nasączana likierem kokosowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1 szkl.
cukier 1 szkl.
białko 1 szkl.
wiórki kokosowe 1 szkl.
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat waniliowy do smaku
sól duża szczypta
likier kokosowy do nasączenia

Przepis i sposób przygotowania na: Babka kokosowa - nasączana likierem kokosowym

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli.
W trakcie ubijania dosypywać stopniowo cukier.
Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe (najlepiej drobne).
Wszystko wymieszać, a na koniec wlać roztopioną i ostudzoną margarynę oraz aromat waniliowy.
Wymieszać dokładnie i wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej wiórkami kokosowymi.
Piec w temp.170-180*C przez około 45-50 minut (z termoobiegiem 160*C nieco krócej).
Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.

Gotowe przestygnięte ciasto gęsto ponakłuwać patyczkiem do szaszłyka i skropić likierem kokosowym.
Odstawić na pół godziny do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

annagebalska 29.08.2012 09:03
Ciekawy przepis
Pietruszka 29.06.2012 13:24
Musze wypróbować.
Habibi 06.04.2012 00:10
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi pomysłami i przepisami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak