Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka pod cytrusami

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka 1,5 kg
limonki 3 szt
miód 2 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
olej 3 łyżka
bulion drobiowy 3/4 szkl
czosnek 3 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pod cytrusami

Najpierw przygotowujemy marynatę. W miseczce łączymy paprykę słodką i ostrą, mieloną kolendrę, gorczycę, sól, pieprz, przeciśnięty czosnek. Dodajemy wyciśnięty sok z jednej limonki, miód, 1/2 kostki bulionowej, na koniec olej. Mieszamy wszystko dokładnie.

Szynkę należy opłukać, osuszyć, włożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować marynatą. Przykrywamy folia i odstawiamy do lodówki na noc.

Nagrzewamy piekarnik do 210st, szynkę odkrywamy i wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach podlewamy bulionem, zmniejszamy do 180st i pieczemy ok 90 minut polewając wytwarzającym się sosem. Jeśli się będzie z wierzchu za bardzo rumienić wystarczy przykryć folią aluminiową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 17.07.2014 07:56
ciekawy przepis, pysznie wygląda
Elżbieta15 07.04.2012 22:33
zaskakujące połączenie :)
motylwe 05.04.2012 09:40
smaczna
treonina 05.04.2012 08:44
na taką szynkę na pewno bym się skusiła!
caralajna 05.04.2012 07:21
interesujące, ładnie wygląda
1j1o1l1a1 05.04.2012 02:35
ciekawie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak