Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z krewetkami po tajsku

5.0
(37)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

krewetki duże 6 szt
makaron qingtia 2 porcje
trawa cytrynowa 1 szt
imbir 2 cm
papryczka chilli tajskie 2 szt
szalotka 1 szt
sos rybny 1 łyżka
olej sezamowy 1 łyżka
cukier trzcinowy 1 szczypta
mleko kokosowe 1 szkl
limonka 1/2 sok
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z krewetkami po tajsku

Krewetki obrać, oczyścić, opłukać. Szalotkę, papryczki chilli i trawę cytrynową drobno posiekać, imbir obrać, zetrzeć. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju dodać szalotkę, trawę cytrynową,chilli i starty imbir, przesmażyć razem chwilę. Wlać mleko kokosowe, dodać kurkumę, sos rybny, olej sezamowy, posiekaną bazylię. Wymieszać, teraz smak regulować sokiem z limonki i cukrem palmowym. Na koniec włożyć krewetki, dusić chwilę aż zmienią kolor na różowy. W międzyczasie makaron ugotować przez 4 minuty, Odcedzić. Na talerz wyłożyć porcję makaronu, polać sosem, dać krewetki i posypać listkami bazylii oraz plasterkami papryczkami chilli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 24.04.2012 11:47
Uwielbiam takie dania! Krewetki mogłabym jeść pasjami :)
caralajna 05.04.2012 07:22
bardzo lubię tajskie smaki :) wygląda bajkowo..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak