Przepis i sposób przygotowania na: Sernik Venus
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia i piec w temp. 160-180 C ok. 30-40 min.
Masa:
Ser przekręcić przez maszynkę, połączyć z 4 łyżeczkami cukru pudru. Galaretkę rozpuścić w 1/2l wody. Tężejącą galaretkę dodać do sera i dobrze wymieszać. Śmietanę ubić ze śmieżką i połączyć z serem i galaretką, dobrze wymieszać.
Upieczony biszkopt przekroić na pół, wyłożyć masę i przykryć drugą częścią placka. Na wierzch smarujemy dżemem, a na to posyka.
Posypka:
Margarynę, wiórki i 3 łyżki cukru pudru podsmażyć na złoty kolor.