Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KLOPS Z KRÓLKIKA

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

przodki królicze 80 g
tłuszcz 6-8 dag
cebula 5 dag
bułka czerstwa 4 dag
słonina 10 dag
jajko 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 dag
śmietana 1/8 l
mąka 2 dag
karmel
natka pietruszki 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: KLOPS Z KRÓLKIKA

Przodki opłukać, oczyścić z błon i skroić z nich mięso, usuwając ścięgna. Mięso, zrumienioną w części tłuszczu cebulę i namoczoną, lekko odciśniętą bułkę zemleć 2 razy. Do zmielonej masy dodać pokrojoną słoninę lub boczek, jajko, sól, pieprz, dokładnie wyrobić i na desce posypanej bułka tartą uformować gruby wałek. Rozgrzać tłuszcz w brytfannie włożyć mięso, oblać tłuszczem, wstawić do gorącego piekarnika. Piec około godziny, często polewając sosem. Pod koniec pieczenia wlać na brytfannę rozmieszana z maka śmietanę i dusić przez kilka minut w sosie. Mięso pokroić w poprzek włókien na dość grube plastry, które w kolejności krojenia ułożyć na półmisku. Podawać oblane sosem i posypane natka z ziemniakami lub makaronem i z jarzyną lub surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak