Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki w skorupkach

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1/4 szkl.
margaryna 125 g
cukier 1/2 szkl.
jajko 2 szt.
kakao 2 łyż.
mąka pszenna 1 szkl.
mąka ziemniaczana 1/8 szkl.
proszek do pieczenia 1/2 łyżecz.

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki w skorupkach

Kroki postępowania

1
W rondelu umieszczam margarynę z wodą, kakao i cukrem, doprowadzam do zagotowania.
Krok 1 - Babeczki w skorupkach foto
2
Mąkę pszenną i ziemniaczaną, oraz proszek do pieczenia przesiewam przez sitko.
Krok 2 - Babeczki w skorupkach foto
3
Do ostudzonej masy kakaowej dodaję mieszankę mąki i proszku do pieczenia i żółtka, po czym dokładnie mieszam. Z białek ubijam sztywną pianę i delikatnie łączę z ciastem. Następnie masę przekładam do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i napełniam skorupki (wcześniej wyparzone i dokładnie osuszone) do 3/4 wysokości jajka. Skorupki wypełnione ciastem kładę w foremce na muffiny z kuleczkami ceramicznymi, tak aby jajka same stały.
Krok 3 - Babeczki w skorupkach foto
4
Piekę ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Patyczkiem sprawdzam, czy babeczki się upiekły.
Krok 4 - Babeczki w skorupkach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cukiereczek13 04.04.2012 10:37
super :) świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak