Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna babka cytrynowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 200 g
jajko 4 szt.
cukier 1 szkl.
mąka pszenna 1 szkl.
mąka ziemniaczana 1/2 szkl.
skórka z cytryny 1 łyż.
sok z cytryny 2 łyż.
proszek do pieczenia 1,5 łyżecz.
cukier waniliowy 16 g
lukier 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna babka cytrynowa

Kroki postępowania

1
Całe jajka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą, białą i puszystą masę. Do masy jajecznej dodaję przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Krok 1 - Wielkanocna babka cytrynowa foto
2
Na końcu dodaję ostrożnie rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, sok i skórkę startą z cytryny oraz kilka kropel olejku cytrynowego.
Krok 2 - Wielkanocna babka cytrynowa foto
3
Całość mieszam delikatnie i przekładam ciasto do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę w nagrzanym piekarniku do 180*C ok. 45 minut.
Krok 3 - Wielkanocna babka cytrynowa foto
4
Po upieczeniu i ostudzeniu ozdabiam babkę lukrem wykonanym z cukru pudru, soku z cytryny i żółtego barwnika. Dekoruję cukrowymi gwiazdkami.
Krok 4 - Wielkanocna babka cytrynowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 24.07.2012 17:14
Pychota
[email protected] 24.07.2012 17:14
Pychota
[email protected] 24.07.2012 17:14
Pychota
[email protected] 24.07.2012 17:14
Pychota
janek64 17.05.2012 11:37
Pychotka :)
RenataZ-et 03.05.2012 00:14
idealna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak