Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biedronkowa rolada w czerwone kropki z kremem

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 45 g
mąka pszenna 45 g
cukier puder 45 g
białko 1/2 szt.
barwnik czerwony 1 szczypta
jajko 3 szt.
mąka pszenna 1 szkl.
cukier 1/2 szkl.
cukier waniliowy 1 łyżecz.
woda 1/3 szkl.
śmietana 30% 200 g
cukier puder 1 łyż.
cukier waniliowy 1 łyżecz.
dżem wiśniowy 3/4 słoika
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżecz.
wrzątek 1/4 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Biedronkowa rolada w czerwone kropki z kremem

Kroki postępowania

1
Masa na czerwone kropki: Miękkie masło miksuję z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Następnie dodaję białko z małego jajka lub pół białka z dużego jajka i dalej miksuję. Pod koniec miksowania dodaję mąkę i znów miksuję. Na samym końcu dodaję trochę czerwonego barwnika.
Krok 1 - Biedronkowa rolada w czerwone kropki z kremem foto
2
Czerwoną (różową) masę przekładam do strunowego woreczka foliowego i formuję kropki na blachę wyłożonej folią aluminiową. Wstawiam blachę z kropkami do lodówki na 10 minut.
Krok 2 - Biedronkowa rolada w czerwone kropki z kremem foto
3
Biszkopt: Białka ubijam na sztywno z cukrem, następnie dodaję przesianą mąkę, proszek, a także wodę, żółtka i cukier waniliowy, dokładnie mieszam. Przekładam ciasto na blaszkę i wyrównuję. Piekę ok. 17 minut w 200°C. Gorącą roladę przekładam ostrożnie na lnianą ściereczkę, zdejmuję folię aluminiową, układam wzorem do zewnątrz i zwijam jak roladę. W takiej pozycji pozostawiam do ostudzenia.
Krok 3 - Biedronkowa rolada w czerwone kropki z kremem foto
4
Krem: Śmietanę miksuję z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuszczam w 1/4 szkl. gorącej wody i odstawiam do ostygnięcia. Do bitej śmietany dodaję wiśniowy dżem i mieszam. Do różowej masy dodaję powoli ostudzoną żelatynę ciągle mieszając
Krok 4 - Biedronkowa rolada w czerwone kropki z kremem foto
5
Masę wykładam na ostudzony biszkopt i zawijam roladę. Wstawiam do lodówki na całą noc.
Krok 5 - Biedronkowa rolada w czerwone kropki z kremem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 03.02.2017 10:12
Smakowita i piękna.;)
gosia56 09.10.2016 09:18
super pomysł
Lis 01.08.2016 17:27
Wygląda świetnie i tak też pewnie smakuje:)
sezamek 01.08.2016 07:53
taka jak z telewizji
Jolcia_90 12.07.2016 14:19
śliczna rolada :)
pestka 04.06.2016 01:29
bardzo smakowicie wygląda ta rolada
Małgorzata92 19.02.2016 15:22
Pyszny deser :)
Edita 22.01.2016 09:04
ładnie wyglada
Klausia 09.12.2015 11:31
lubię takie smaczki :)
mikrusiak 17.11.2015 18:09
fajna jest :) super jestem pod wrażeniem...:)
Grazyna0211 23.09.2015 16:01
fajny pomysł
usmiech 03.08.2015 08:14
fajny pomysł
IZABELA29 27.06.2015 20:41
świetna ta rolada
Izabela28 05.06.2015 08:15
super się ta biedronka prezentuje i na pewno też tak smakuje:)
Magda60 03.06.2015 14:28
alez oczy by takie ciasto zjadly
Stenka 31.05.2015 13:13
ciekawie wygląda, fajny pomysł
pati100015 10.02.2015 16:35
smacznie wyglada
Iwona32 19.01.2015 23:43
bardzo fajna
Maridka19 17.12.2014 10:08
pięknie to wygląda :)
ben-ka 09.12.2014 07:52
Di porannej kawy z chęcią bym zjadła.
turkus3 12.11.2014 18:47
fajny pomysł - chętnie by się moje dziewczynki za biedronkową roladę złapały :-)
Stenka 11.11.2014 21:51
pięknie wygląda
Monika-twin 06.11.2014 22:09
super przepis.
agnieszka214 05.11.2014 17:24
bardzo fajnie wyszło
ben-ka 26.10.2014 09:55
Świetny pomysł z tymi kropkami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak