Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chipsy domowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 szt.
olej 1 łyż.
sól 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Chipsy domowe

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieram cienko, myję i kroję na bardzo cienkie plasterki (np. za pomocą krajalnicy czy robota kuchennego).
Krok 1 - Chipsy domowe foto
2
Plasterki przekładam do miski, dodaję olej i dokładnie całość mieszam. Plastry ziemniaczane przekładam w jednej warstwie na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko skropioną olejem.
Krok 2 - Chipsy domowe foto
3
Wstawiam do 220*C do nagrzanego piekarnika. Piekę ok. 10-15 minut, aż plasterki będą złociste. Po upieczeniu wyjmuję ostrożnie blachę z chipsami. Doprawiam do smaku solą, słodką i ostrą papryką. Odstawiam do ostygnięcia.
Krok 3 - Chipsy domowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak