Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek ananasowo-jabłkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 15 dag
margaryna 10 dag
cukier puder 3 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
szczypta soli
tłuszcz do formy
masa
cukier kryształ 10 dag
płatki migdałowe 1/2 opakowania
cukier waniliowy 1 opakowanie
sok z połowy cytryny
lukier
cukier puder 20 dag
sok z cytryny
ananas z puszki 1 puszka
jabłko kwaśne 3 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek ananasowo-jabłkowy

Mąkę posiekać z margaryną.Dodać cukier puder, żółtka oraz sól, zagnieść ciasto i schłodzić.Rozwałkować na placek, ułożyć w natłuszczonej formie.Piec ok.15 minut w temp, 200 stopni.Obrane jabłka zetrzeć na tarce, dodać cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny.Wlać 3 łyżki zalewy z ananasa.Całość przesmażyć na małym ogniu.Na końcu do masy dodać pokrojony w kostkę ananas.Upieczone ciasto posypać płatkami migdałowymi.Nałożyć masę owocową.Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny.Lukrem udekorować przygotowany mazurek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak