Sposób przygotowania

Krok 1 / 4

Do naczynia z mąka dodać drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości wody,pozostałą wodę,sól i wymieszać tylko tak aby połączyć ze sobą wszystkie składniki. Ciasto będzie bardzo lepkie i mokre .
Miskę przykryć folią i pozostawić na ok.12-18 godz./temp.min.20 st./
Po upływie tego czasu ciasto powinno urosnąć nawet trzykrotnie.
Blat stolnicy posypać obficie mąką i przesypać ciasto. Złożyć je kilkakrotnie /jak kopertę/ od dołu ku górze przy pomocy szerokiego noża /łopatki do chleba/.
Przykryć folią lub miską i pozostawić jeszcze na ok.20 min. Uformować bochenek i przełożyć na czystą ściereczkę obsypaną obficie mąką lub otrębami /łączeniem do spodu/,posypać mąka i przykryć.
Ciasto powinno rosnąc jeszcze ok.2 godz. Ciasto jest gotowe jeśli podwoi swoją wielkość.


Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mimi

    ciekawy przepis,zabieram do księgi,warto spróbować upiec
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna146

    apetycznie wygląda
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    super przepis, chlebek znakomity !
  • 0
    original
    Opublikowano

    cris04

    To mój pierwszy chleb......ale robię postępy
  • 0
    original
    Opublikowano

    jeanette_v

    Super!.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !