Sposób przygotowania

Drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki letniego mleka, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Żółtka i całe jajko miksuję z cukrem na gładki krem. Do miski przesiewam mąkę, dodaję ubite jajka, wyrośnięte drożdże, pozostałe letnie mleko. Całość dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut.

Następnie dodaję rozpuszczone i przestudzone masło i wyrabiam tak długo, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Dodaję kandyzowaną skórkę pomarańczową i jeszcze raz dokładnie wyrabiam. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie podsypuję zbyt dużo mąką. Miskę nakrywam folia spożywczą i odstawiam, aż ciasto potroi swoją objętość.

Do dużej formy na babkę spryskanej tłuszczem w aerozolu przekładam wyrośnięte ciasto. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia.

Wstawiam do nagrzanego do 170°C i piekę 35-40 minut. Jeśli to konieczne, to w połowie pieczenia nakrywam arkuszem papieru do pieczenia, aby babka nie spiekła się od góry.

Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika, a po 10 minutach z formy. Zostawiam na kratce kuchennej do wystudzenia. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.

*użyłam domowy cukier aromatyzowany wanilią

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Piękna !! taka forma to moje marzenie :)
  • 4
    original
    Opublikowano

    anemon

    Dzięki, a formę kupiłam już jakiś czas temu za śmiesznie małe pieniądze na jakiejś przecenie. Jest duża i z nieprzywierającą powłoką, naprawdę super.
  • 3
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Taka baba to marzenie:}
  • 4
    original
    Opublikowano

    anemon

    ben-ka, akurat takie marzenie bardzo łatwo można spełnić ... sobie samej. Dzięki.
  • 4
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    super ,lepsza swoja niz kupna.
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    najlepsza własnej roboty
  • 4
    original
    Opublikowano

    anemon

    Dziękuję.
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Baba śliczna wyrośnięta a ja przy niej wniebowzięta, bo smakuję mówię wam , no i jutro gościom dam .
  • 2
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    na Wielkanoc jak znalazł :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    misia53, piękny komentarz, cieszę się, że babka Ci smakowała. Dziękuję Wam wszystkim.
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    przesmacznie wygląda.Bardzo często robię drożdżowe ciasto ,ale nigdy nie piekłam baby drożdżowej,muszę spróbować :):)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    Baba piękna, zabieram do mojej księgi:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Betka

    pycha!;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Dorota37

    pięknie wyglada
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Baba wygląda wprost rewelacyjnie!
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    ale ci pięknie wyrosła i jaka żółciutka
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Tak, mocno wyrosła, może dlatego, że moja forma ma trochę dziwny kształt, jest bardzo wysoka i o małej średnicy. W innej formie babka może lepiej by wyglądała. A, że żółta, to dlatego, że sporo w niej żółtek /wiejskich/. Babaka naprawdę jest świetna, dlatego polacam.
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    wspaniale się upiekła
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    ekstra wyrosła
  • 2
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Fajna, wyrośnięta baba!
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    pycha, a jaki ma piękny kolor;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Alex_M

    wspaniale wygląda ta babka :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !