Sposób przygotowania

Na początek przygotowujemy ciasto:

rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy.

Masło ucieramy dodając po czubatej łyżce cukru pudru i po żółtku, aż do wyczerpania składników.

Następnie porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia..

Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut ( do suchego patyczka). Studzimy ciasto.

Przygotowujemy krem:

Żelatynę moczymy przez 20 minut w 2 łyżkach mleka.

Gotujemy budyń wg przepisy na opakowaniu ( połowa porcji).

Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w garnuszku na bardzo delikatnym ogniu.

Dodajemy do budyniu wraz z sokiem pomarańczowym i dokładnie mieszamy.

Gdy masa zacznie krzepnąć ubijamy ją mikserem i dodajemy ubitą z cukrem waniliowym śmietankę.

Delikatnie mieszamy i wlewamy na wystudzone ciasto.

Wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Po dwóch godzinach:

Na zastygniętym kremie układamy pokrojone plasterki pomarańczy i zalewamy krzepnącą galaretką.

Wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała.

Smacznego :)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !