Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś dzwonki z ryżem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś 1 sztuka
ryż 1/2 szklanki
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżka
sól
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś dzwonki z ryżem

Kroki postępowania

1
Wlewamy szklankę lub półtora szklanki wody do naczynia w którym będziemy gotowali ryż. Do wody wsypujemy łyżeczkę kucharka, mieszamy i wsypujemy ryż - około pół szklanki. Ryż gotujemy do miękkości jak ziemniaki.
Krok 1 - Łosoś dzwonki z ryżem foto
2
Łosoś dzwonek dobrze nacieramy solą z każdej strony. Odstawiamy na około 10 minut. Gdy ryż zacznie się gotować zaczynamy smażyć rybę.
Krok 2 - Łosoś dzwonki z ryżem foto
3
Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju - ja stosuję olej rzepakowy wielkopolski, kiedy olej będzie rozgrzany zmniejszamy trochę ogień i kładziemy rybę.
Krok 3 - Łosoś dzwonki z ryżem foto
4
Ryba ma być smażona prawie z każdej strony
Krok 4 - Łosoś dzwonki z ryżem foto
5
Wówczas gdy ryba nabierze złotego koloru, a na jej powierzchni wytworzy się twarda warstwa - coś jak smażona panierka, ryba jest dobra do spożycia.
Krok 5 - Łosoś dzwonki z ryżem foto
6
Kiedy ryż będzie miękki, odcedzamy go na sitku. Rybę i ryż należy jeść ciepłe. Można jeść sam ryż z rybą gdyż to połączenie jest już bardzo sycące lub dodać surówkę.
Krok 6 - Łosoś dzwonki z ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 16.01.2013 17:31
z ryby mogą być dzwonka a nie dzwonki... to dzwonko...
SmacznaPyza 16.01.2013 17:31
z ryby mogą być dzwonka a nie dzwonki... to dzwonko...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak