Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 2 l
kiełbaski smerfetki 300 g
czosnek 2 ząbki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
chrzan 2 łyżki
smietana 18% 100 ml
mąka 2 łyżki
jajko 10 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek

10 jajek ugotowanych na twardo
Ugotować jajka, obrać i pokroić na połówki.
Wodę wlać do garnka, dodać kiełbaski pokrojone w kawałki, majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę i chrzan. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i octem. Zagęścić śmietaną rozmieszaną z mąką.
Na dno talerza ułożyć połówki jajek, wlać żurek. Podawać z pieczywem.
Żurek jest bez dodatku żuru gotowego z butelki, ale równie smaczny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kotlet 24.10.2011 22:24
to jest w mojej czołówce :) pycha
eli_555 12.07.2011 23:19
uwielbiam żurek
Malinka 26.08.2010 14:33
Bardzo apetyczna zupka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak