Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini bułki pszenno-żytnie

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
siemię lniane 30 g
mleko 160 g
drożdże 15 g
jajko 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
mąka żytnia 220 pełnoziarnista
kefir 160 g

Przepis i sposób przygotowania na: Mini bułki pszenno-żytnie

Mieszamy w misce obie mąki z siemieniem lnianym i solą.

Wlewamy do tego wymieszane mleko z kefirem i drożdżami.

Odstawiamy na 30 minut i dodajemy jajko po czym wyrabiamy.

Miskę z wyrobionym na gładko ciastem odstawiamy aż podwoi objętość ( u mnie prawie 2 godziny)

Lekko rozwałkowujemy ciasto i wycinamy za pomocą szklanki małe bułeczki.

Układamy je na blasze i zakrywamy na godzinkę.

Smarujemy kefirem i posypujemy makiem i siemieniem lnianym.

Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 21.07.2012 09:31
ekstra;)
treonina 02.04.2012 21:16
świetne na śniadanko!
smakowita 02.04.2012 21:02
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak