Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szkl
mąka pszenna 1 szkl
margaryna 3/4 kostki
jaja 5 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Krem:
mleko 1/2 litra
mąka pszena 3 łyzki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier puder 1 szkl
margaryna 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Ciasto:
Wodę zagotować z margaryną, do tego dodać mąkę, dobrze rozmieszać. Gdy ta masa będzie zimna wbijamy po jajku i ucieramy. Ciasto podzielić na pół i upiec 2 placki.
krem:
Część mleka odlać, a resztę zagotować. W zimnym mleku rozmieszać mąkę i ugotować budyń. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać chłodną masę. Tak przygotowaną masą przełożyć wcześniej upieczone placki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fictor123 04.08.2012 09:11
uwielbiam to ciasto
MAR3STA 01.06.2012 22:40
super
Betka 10.05.2012 20:45
super się prezentuje;)
Mariusz10 03.05.2012 19:00
apetyczna
mirosława4 06.04.2012 16:28
smaczna
mirosława4 06.04.2012 16:28
smaczna
treonina 02.04.2012 21:17
o! jak ja już tego dawno nie jadłam :-) pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak