Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz biały na wywarze z wędzonki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wędzone 500 g
kiełbasa wędzona 500 g
boczek wędzony 500 g
chrzan tarty do smaku
Śmietana 30% kwaśna
majeranek 1-2 łyżki
ziele angielskie 5-7 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
pieprz ziarnisty 1 łyżeczka
przyprawa do potraw do smaku
smalec 1 łyżka
cebula 1 duża
ziemniaki
marchewka 2 średnie

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz biały na wywarze z wędzonki

Wędzone żeberka, kiełbasę i boczek włożyć do dużego garnka i zalać 4-5 litrami gorącej wody.
Dodać ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty.
Gotować godzinę, aż część wywaru odparuje. Odcedzić.
Do wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, utartą marchewkę, majeranek i jarzynkę.
Gotować do miękkości ziemniaków.
Na niewielkiej ilości smalcu usmażyć posiekaną cebulę i dodać do zupy.
Doprawić pieprzem, chrzanem ze słoiczka i zabielić śmietaną.
Do gotowej zupy można dodać mięso z ugotowanych żeberek oraz pokrojoną kiełbasę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 04.04.2012 20:10
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi pomysłami i przepisami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)
Habibi 03.04.2012 08:44
Też go bardzo lubimy :)
Aneta41 02.04.2012 22:48
barszczykiem też bym nie pogardziła;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak