Sposób przygotowania

Ziemniaki obieram,płuczę i gotuję w osolonym wrzątku ok.20 minut.Na wierzch wsypuję mąkę i pod lekko uchyloną pokrywką gotuję jeszcze 10 minut. Odcedzam ziemniaki,pozostawiając troszkę wody z gotowania ziemniaków na spodzie (bardzo mało).Drewnianą pałką ugniatam ziemniaki wraz z mąką na jednolitą masę.Trzeba to robić dokładnie,by w środku nie było grudek mąki.Najlepiej gdy druga osoba trzyma garnek podczas ugniatania.W domu rodzinnym byłam to ja i pamiętam jak z całej siły trzymałam garnek,by się nie przesuwał.Teraz obowiązek przejął mąż. Stopiłam smalec ze skwarkami i cebulką,aby był płynny. Łyżką stołową do zupy moczoną w tłuszczu nabierałam porcje masy ziemniaczanej i nakładałam na talerze porcje.Posypałam skwarkami z cebulką. Pasują do nich surówki z kiszonej kapusty,ogórki kiszone i wyraziste w smaku dodatki.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    nigdy nie jadłam czegoś takiego
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    może być dobre :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    koszmar mojego dzieciństwa :D
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Chamois, nie wiem jak często je jadałeś czy Ci nie smakowały,że aż koszmar.Ja je bardzo lubię i cała moja rodzina także.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    u mnie też takie robimy i jemy z kapuśniakiem Coś pysznego :) Polecam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !