Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ostre klopsiki w sosie pieczarkowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatki wieprzowej 500 g
jajko 2
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżka
wody 100 ml
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1/3 łyżeczka
przyprawy ognisty smok 1 łyżeczka
sól do smaku
sos
pieczarek 500 g
cebula 1
sosu sojowo-grzybowego 3 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziela angielski 2
sól do smaku
pieprz do smaku
słodkiej śmietany 30% 400 ml
bulion 100 ml
olej 5 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ostre klopsiki w sosie pieczarkowym

Mięso zmielić, dodać jajka, bułkę tartą i przyprawy oraz wodę i wyrobić mas na klopsiki.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Na patelni rozgrzać olej, poukładać kulki mięsne i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone klopsiki wyjąć łyżką cedzakową.
Na ten sam tłuszcz na którym smażyły się klopsiki wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę.
Smażyć aż się zeszkli, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i nadal smażyć od czasu do czasu mieszając.
Po około 5 minutach dodać klopsiki, podlać bulionem ( ja użyłam rosołu ), dodać pozostałe przyprawy i dusić jeszcze 5 minut.
Na koniec wlać śmietankę i mieszając zagotować.
Nie ma potrzeby dodawać mąki, bo sos odpowiednio zgęstnieje.
Podawać z ugotowanym makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomosatomos 08.04.2012 17:27
fajna
cukiereczek 05.04.2012 15:20
na obiad rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak