Sposób przygotowania

Do niewielkiego naczynia wlewamy szklankę wody następnie dodajemy 1 łyżeczkę kucharka, doprowadzamy do wrzenia. Kroimy szynkę w kostkę i dodajemy do gotującego się wywaru. Po dodaniu szynki gotować na małym ogniu około 5 minut następnie dodać uprzednio wyciśnięte lub sprasowane trzy ząbki czosnku. Gotować 2 minuty i sprawdzić smak. Ma być wyraźnie wyczuwalny smak czosnku, w przypadku jego braku dodać odpowiednią ilość ząbków, zalecam dodawanie po jednym ząbku. Jeżeli będzie za mało słone dodać kucharka. W momencie gdy wywar będzie miał odpowiedni posmak czosnku i słoność dodajemy dwie czubate łyżki śmietany rozprowadzone uprzednio w osobnym naczyniu z samym wywarem z sosu, gotujemy około 3 minut powoli mieszając. Następnie próbujemy, jeżeli będzie zbyt mało śmietankowe, należy dodać więcej śmietany. Kiedy smak będzie nam odpowiadał zagęszczamy sos. 1 łyżkę mąki rozprowadzamy w zimnej wodzie -wodę dolewamy do mąki stopniowo, następnie wlewamy do gotującego się wywaru i mieszamy do momentu zagotowania. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki dodajemy kolejną łyżkę mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podawać na ciepło sos i makaron.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !