Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos czosnkowy do makaronu

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Sos czosnkowy do makaronu, który nada daniu smaku i charakteru. Świetnie smakuje w połączeniu z kurczakiem lub szpinakiem. 

Składniki:

makaron 1 szklanka
czosnek 1 główka
szynka 3-4 plastrów
śmietana 1 opakowanie
mąka 1-2 łyżka
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos czosnkowy do makaronu

Do niewielkiego naczynia wlewamy szklankę wody następnie dodajemy 1 łyżeczkę kucharka, doprowadzamy do wrzenia.

Kroimy szynkę w kostkę i dodajemy do gotującego się wywaru.

Po dodaniu szynki gotować na małym ogniu około 5 minut następnie dodać uprzednio wyciśnięte lub sprasowane trzy ząbki czosnku.

Gotować 2 minuty i sprawdzić smak.

Ma być wyraźnie wyczuwalny smak czosnku, w przypadku jego braku dodać odpowiednią ilość ząbków, zalecam dodawanie po jednym ząbku.

Jeżeli będzie za mało słone dodać kucharka. W momencie gdy wywar będzie miał odpowiedni posmak czosnku i słoność dodajemy dwie czubate łyżki śmietany rozprowadzone uprzednio w osobnym naczyniu z samym wywarem z sosu, gotujemy około 3 minut powoli mieszając.

Następnie próbujemy, jeżeli będzie zbyt mało śmietankowe, należy dodać więcej śmietany. Kiedy smak będzie nam odpowiadał zagęszczamy sos.

1 łyżkę mąki rozprowadzamy w zimnej wodzie -wodę dolewamy do mąki stopniowo, następnie wlewamy do gotującego się wywaru i mieszamy do momentu zagotowania.

Jeżeli sos będzie zbyt rzadki dodajemy kolejną łyżkę mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podawać na ciepło sos i makaron.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak