Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lekki tort śmietankowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana kremówka 1 opakowanie
cukier puder 6 łyżek
mąka ziemniaczana 100 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 6 sztuk
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: lekki tort śmietankowy

Jaja myjemy i oddzielamy dokładnie żółtka od białek.Cukier wraz z białkami ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy żółtka.Dodajemy następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.Przelewamy do blachy.( nie musi być tortownica).Pieczemy 40 minut w 180 st. Do 1/4 szklanki wody dodajemy żelatynę.Podgrzewamy na gazie, rozpuszczamy.Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy cukier puder i dalej ubijamy dodając żelatynę. Gotową masę przekładamy do blachy na biszkopt.Jako dekorację dodajemy na wierzch świeże truskawki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 13.04.2012 00:15
Smaczny.
reniatka 12.04.2012 09:02
proste i smaczne;)
reniatka 12.04.2012 09:02
proste i smaczne;)
Piotr24 02.04.2012 14:35
super, zrobię córeczce na urodziny za tydzień
parysek10 02.04.2012 14:22
całkiem ładnie się prezentuje
parysek10 02.04.2012 14:22
całkiem ładnie się prezentuje
Cukiereczek13 02.04.2012 14:02
pycha :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak