Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort dwulatki

mic
2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 3 sztuki
mleko do budyniu
Budyń krówkowy 1 sztuka
budyń śmietankowy 1 sztuka
dżem porzeczkowy 1 słoiczek
orzechy laskowe 15 sztuk
orzechy włoskie 15 dag
cukier 20 dag
miód 3 łyżki
orzechy laskowe 6 sztuk
śmietana kremówka 100 ml
wiórki kokosowe do smaku
kiwi 3 sztuki
Biszkopt 2 opakowania
woda do ponczu
cukier do ponczu
cytryna do ponczu
brzoskwinie w puszce 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: tort dwulatki

Poncz:
łączmy cukier, wode sok z cytryny, takim poączem polewamy każdy biszkopt.

Dzem pozeczkowy jako pierwszy wykladamy na biszkopt, wczesniej skraplamy biszkopt.
MAsa I
Orzechy jedne i drugie ( 6 sztuk laskowych) wyjmujemy ze skorupek. Siekamy nożem.
Następnie cukier karmelizujemy i mieszamy z orzechami włoskimi i laskowymi juz posiekanymi. Dodajemy nastepnie śmietanę, 3 łyżki miodu. Wszytsko gotujemy około 1-2 minut, musimy ciągle mieszać. Mase odkladamy by wystygła, następnie masę wykaldamy na biszkopt tortowy.Przykrywamy biszkoptem.

Masa II

Budyń krówkowy przyrządzamy wg. opisu na opakowaniu. Gotwy budyń odstawiamy do wystudzenia. JA teraz wystawiłem na balkon ;) Zimny budyń miksujemy mikserem na gładką masę. Następnie dodajemy kostkę margaryny. Miksujemy dalej by budyń połaczył się z margaryną, nie powinno byc grudek. Orzechy rozbijamy Dodajemy je do masy- rozdrobniune, poprzez posiekanie ich nożem. Wszystko meiszamy, Masa gotowa do tortu. Na wierzch ,masy wykaldamy brzoskwinie z puszki.Przykrywamy biszkoptem.


Masa III
Budyń przyrządzamy wg opisu na opakowaniu. NAstępnie odstawiamy go do wystygdnięcia. Wystygnięty zaczynamy miksować tak około 4 minut, stopniowo potem dodajemy margarynę i miksujemy na jednolitą masę. NAstępnie dodajemy wiorki kokosowe- ilosc zalezy od nas, ale pamiętamy by nie przesadzić. Wykladamy na biszkopt kolejny. Przykrywamy kolejnym.

Z pozostałej nam masy obklejamy boki toru, i posypujemy wiókami kokosowymi. Na wierzch ozdabiamy listkami, kwiatkami z oplatka, wczesniej zaś robimy wzorek dookoła tortu, ja za pomoca strzykawy, gdzieś zgubiłem odpowiednie do tego narzędzie. Smacznego.


Tort należy do tortów słodkich

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kupiska 14.09.2012 14:02
Ładnie wyglada
tessa 10.09.2012 14:47
piekny
Dorota37 07.09.2012 07:05
?liczny
caralajna 17.08.2012 08:27
ładny i na pewno smakował tej dwulatce :)
reniatka 12.04.2012 09:03
efektowny
Angelika10 08.04.2012 00:27
śliczny torcik
Ewelina38 07.04.2012 23:39
piękny torcik
cooleczka 05.04.2012 14:01
jaki uroczy maluszek na środku :)
kate.500 05.04.2012 07:38
sliczny tort
gusia1000 03.04.2012 16:03
Piękny tort.
dianix 02.04.2012 15:56
piękny, pewnie dużo pracy Cię kosztował

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak