Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsik drobiowo-wieprzowe w sosie koperkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 0,5 kg
pierś z kurczaka 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
jajko 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
cebula 1 szt
woda 1 litr
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 5 szt
śmietana 18 proc 1 łyża
koperek 10 dag
mąka pszenna 2 łyż

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsik drobiowo-wieprzowe w sosie koperkowym

Pierś jak i łopatkę mielimy,czosnek przeciskamy przez praskę,wbijamy jajko,dodajemy sól i pieprz do smaku,2 łyżeczki mąki pszennej,całość wyrabiamy na jedna masę i formujemy kuleczki i obtaczamy w mące z przyprawami( ja daje mąkę sól,pieprz,przyprawę uniwersalną) Można kolpsiki obrumienić z każdej strony na patelni lub bezpośrednio włożyć na gotującą się wodę z przyprawami.

SOS KOPERKOWY:
Margarynę rozpuszczamy w garnku i dodajemy drobno pokrojona cebule. Zeszklić. Zalać 1 litrem wody dodać ok 5 ziele angielskie,1 liść laurowy,troche przyprawy uniwersalnej ,przyprawy do zup w płynie i wrzucić wcześniej zrobione (ugotowane klopsiki) Pogotować ok 10min. Zrobić zawiesinę z mąki+łyżka śmietany.Wlać do wody z klopsikami. Na sam koniec dodajemy wiązkę kopeku drobno pokrojonego. Całość doprawić po swojemu.

Takie klopski podaje np. z ziemniaczkami i czerwonymi buraczkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aga130982 26.07.2012 22:17
wspaniałe
aga130982 26.07.2012 22:17
wspaniałe
Ania67 09.05.2012 20:42
pychotka
kate.500 02.05.2012 08:40
ale aromatyczne, super
Juleczka20 12.04.2012 07:48
musi być przepyszne
kbj31 09.04.2012 21:54
bardzo dobre
malaczarna23 09.04.2012 10:40
pysznosć
Wojt@s
Wojt@s 05.04.2012 12:40
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak