Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciacha

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 sztuka
dżem porzeczkowy 2 sztuki
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciacha

Kroki postępowania

1
W skladnikach okreslilam ciasto francuskie kupcze , ale to bez roznicy ( jezeli ktos chętny jest do zrobienia go samemu zapraszam do mojej księgi;) )

Rozwałkowane ciasto francuskie kroimy w paski tak o grubosci 3-4 cm.
Krok 1 - Ciacha foto
2
Kroimy kazdy pasek na skos/ prosto jak wolimy, jak na zdjeciu Na srodku przez prawie całe ciasteczko nozem przeciągamy wzdłuż. Przekladamy koniec ciasta przez zrobiona dziurkę i tak formuje nam się ciasteczko francuskie jak faworek- tylko ze z tego ciasta. Tak postepujemy z każdym ciasteczkiem.
Krok 2 - Ciacha foto
3
Na koniec smarujemy rozmieszanym jajkiem za pomocą pędzelka. Nastpenie wykladamy na nie troche dzemu porzeczkowego. .
Krok 3 - Ciacha foto
4
Blacha powinna byc wysparowana olejem by ciasteczka nie przywierały, badz papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 200 stopni przez około 15-20 minut
Krok 4 - Ciacha foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 14.04.2012 08:13
świetne
Misiabe 02.04.2012 18:33
fajne ciacha!
suzana 02.04.2012 16:16
muszę wypróbować takie
Cukiereczek13 02.04.2012 12:33
smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak