Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurki duszone w sosie koperkowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kurek 0,5 l
koper, szczypiorczosnek

Przepis i sposób przygotowania na: Kurki duszone w sosie koperkowy

Dowolną ilość kurek (przynajmniej ok. pół litra) dobrze oczyszczonych

i opłukanych pokroić na części . Dusić na małym ogniu na oleju z dodatkiem

2 łyżek wody ( uwaga nie można ich zbyt mocno podsmażyć bo stwardnieją ),

po pewnym czasie dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i krótko dusić .

Następnie dodać drobno posiekany pęczek koperku i szczypior oraz

posiekany czosnek ( 2 ząbki) , oprószyć 2 łyżkami mąki przyprawić solą,

pieprzem, papryką słodką, dolać odpowiednią ilość wody .

Sos powinien być dość gęsty . Gotować 3-5 minut.

Podawać z ziemniakami, kaszą lub z pieczywem .



Mając inne świeże grzyby ( oczywiście jadalne hi, hi np. borowiki , kozaki, podgrzybki )

możemy z nich zrobić podobny sos , wcześniej je odgotowując co najmniej w dwóch wodach ,

łącznie ok. godziny.

Następnie postępować jak wyżej .



By grzyby nie czarniały ( kozaki , zajączki – podgrzybki ) w czasie gotowania

do pierwszej wody należy dodać łyżkę octu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 08.07.2011 12:41
dobre
kakiaa 10.07.2010 11:41
Interesujące:)
Natalia/tubisiek 08.07.2010 20:34
smakowite :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak